The page you're viewing is for Turkish (EMEA) region.

Bir Vertiv üreticisinin temsilcisiyle çalışmak, karmaşık tasarımların benzersiz ihtiyaçlarınıza göre yapılandırılmasını sağlar. Büyük bir projede teknik rehberlik isteyen bir kuruluşsanız, Vertiv ihtiyacınız olan desteği sağlayabilir.

Daha Fazla Bilgi

Birçok müşteri, BT uygulamaları için Vertiv ürünlerini satın almak üzere bir Vertiv bayi iş ortağıyla birlikte çalışır. İş ortakları kapsamlı eğitim ve deneyime sahiptir ve Vertiv ürünleriyle tüm IT ve altyapı çözümlerini belirlemek, satmak ve desteklemek için benzersiz bir konuma sahiptir.

Bir Bayi Bulun

Neye ihtiyacınız olduğunu zaten biliyor musunuz? Online satın alma ve gönderim kolaylığı mı istiyorsunuz? Belirli kategorilerden Vertiv ürünleri online bir bayi aracılığıyla satın alınabilir.


Online Bayi Bulun

Ürün seçiminde yardıma mı ihtiyacınız var? Sizin için doğru olan çözüme ulaşmanıza yardımcı olacak son derece kalifiye bir Vertiv Uzmanı ile konuşun.



Bir Vertiv Uzmanı ile İletişime Geçin

The page you're viewing is for Turkish (EMEA) region.

5G Enerji Tüketimini Yönetmek için Eyleme Geçirilebilir Adımlar

Mobil cihaz trafiği ve enerji tüketimi 5G ağının kullanıma sunulmasıyla artacak

5G’nin kullanıma sunulduğu ilk günlerde, operatörler haklı olarak ağların verimliliğinden ve 5G’nin 4G’ye göre %90’a kadar daha verimli olduğundan bahsettiler. Bu doğru ve önemlidir, ancak hikayenin sadece bir parçasıdır. Bir bilgi parçasının tekrar edildiğini her gördüğümde, daha büyük ve daha sorunlu olan resmi kaçırdığımızdan endişeleniyorum.

5G’nin oldukça önemli gigabayt başına verimliliğine rağmen, ağlar hala 4G öncüllerinden çok daha fazla enerji tüketiyor. İşte nedeni: 5G çok daha fazla tesis gerektirir, bu tesisler daha fazla enerji tüketen ve soğutulması gereken BT ekipmanlarıyla çalışır ve 5G özellikli geliştirilmiş uygulamalar daha fazla trafik sağlar.

Bu son nokta önemlidir ve bazen 5G enerji zorlukları hakkındaki tartışmalarda kaybolur. Mevcut tahminler, global mobil veri trafiğinin 2025 yılına kadar yaklaşık dört kat artacağını ve ağ enerji tüketiminde %150 ila %170’lik genel bir artış olacağını göstermektedir.

Telekomünikasyon operatörleri bunun %94 oranında doğrulandığını biliyorlar, ancak bugüne kadarki öncelik bu ağları mümkün olduğunca hızlı bir şekilde kullanıma sunmak oldu. IHS Markit, 5G’nin 2035 yılına kadar global ekonomik çıktı olarak 13,2 trilyon dolar üreteceğini tahmin ediyor, dolayısıyla bu kullanıma sunma telaşı anlaşılabilir. Yine de, enerji sorunu gerçektir ve ağ işletme maliyetlerinin %92’sinin enerji tüketimine harcandığı düşünüldüğünde, telekomünikasyon şirketleri mümkün olan en kısa sürede enerji tasarrufu önlemlerine öncelik vermeye başlamalıdır.

5G enerji tüketimini azaltmak için sihirli bir değnek yoktur ancak operatörlerin kullandıkları gücü azaltmak ve elektrik faturalarını düşürmek için atabilecekleri adımlar vardır. Buradan başlayabilirler:

  • Yüksek verimli ekipman kullanmak: Bu açıkça görünüyor, ancak tekrar etmekte fayda var. Eski DC güç sistemlerini daha yeni, yüksek verimli modellerle değiştirmek enerji verimliliğini %5-6 oranında artırabilir. 5G tesis iyileştirmesi veya yeni yerleştirme ile ilgili tedarik kararları, en üst düzeyde enerji verimliliği ile alınmalıdır.
  • Enerji verimli özelliklerden yararlanın: Modern ekipmanlarda, genellikle enerji tasarrufu modları ve sıklıkla göz ardı edilen özellikler bulunur. Örneğin, günümüzün DC güç sistemleri eski sistemlere göre daha akıllıdır ve daha gelişmiş enerji yönetimi kabiliyetlerine sahiptir ancak operatörler genellikle sabit çalışma tercihleriyle bu özellikleri görmezden gelir.
  • Shelter ve kapamaları yeniden düşünün: BT sistemleri 5G ağlarına hazırdır ancak bu ısı üreten sistemler, veri merkezleri ve benzeri iklim kontrollü ortamlar için tasarlanmıştır. Geleneksel telekomünikasyon ortamları BT dostu değildir ancak hassas ekipmanları unsurlardan korumak için daha küçük, modern kapamalar tasarlanmıştır ve her konuma uygun soğutma teknolojileri ile donatılabilir.
  • Lityum-iyon (Li-ion) akülere geçiş: Li-ion aküler geleneksel valf regüleli kurşun asit (VRLA) akülere göre daha küçüktür ve dolayısıyla soğutma için gereken enerjiyi azaltır. Daha bütünsel düşünüldüğünde, akıllı akü yönetim sistemlerine sahip Li-ion aküler, peak shaving (yoğun güç tüketilen saatlerde ek destek sağlayan gaz uygulamaları) ve benzeri enerji yönetimi stratejilerini mümkün kılar. Li-ion aküler VRLA’dan daha uzun süre dayandığı için, operatörler izleme ve yenisiyle değiştirme ihtiyaçlarını, kamyon rulolarını, maliyetlerini ve bu faaliyetlerle ilişkili karbondioksit (CO2) emisyonlarını azaltır.

Bunlar, operatörlerin bugün enerji tüketimini ve maliyetlerini hemen azaltmak için uygulayabileceği stratejilerdir ancak açıkça söylemek gerekirse, bu adımlar 5G yerleştirmelerine bağlı artışları tamamen telafi etmeyecektir. Son olarak, 5G’nin artan hızının ve bant genişliğinin, kullanıcıların hayatın her alanında önemli enerji tasarrufu önlemleri belirlemesine ve benimsemesine olanak tanıması umut edilmektedir. Bu kavram ve yukarıda özetlenen tüm enerji tasarrufu önlemleri, Vertiv ve STL Partners'ın yakın tarihli, Enerji Yönetimi 5G’nin Başarısı İçin Neden Kritik Öneme Sahip? başlıklı makalesinde ayrıntılı olarak ele alınmaktadır.

Yukarıdaki adımlardan kaçını ağınızda uyguluyorsunuz?

İlgili Makaleler

İŞ ORTAKLARI
Genel Bakış
İş Ortağı Oturumu Aç

Dil ve Lokasyon