The page you're viewing is for Dutch (EMEA) region.

Working with our Vertiv Sales team enables complex designs to be configured to your unique needs. If you are an organization seeking technical guidance on a large project, Vertiv can provide the support you require.

Learn More

Many customers work with a Vertiv reseller partner to buy Vertiv products for their IT applications. Partners have extensive training and experience, and are uniquely positioned to specify, sell and support entire IT and infrastructure solutions with Vertiv products.

Find a Reseller

Already know what you need? Want the convenience of online purchase and shipping? Certain categories of Vertiv products can be purchased through an online reseller.


Find an Online Reseller

Need help choosing a product? Speak with a highly qualified Vertiv Specialist who will help guide you to the solution that is right for you.



Contact a Vertiv Specialist

The page you're viewing is for Dutch (EMEA) region.

Het 5G-netwerk is Koning, maar Energy is Koningin en zij heeft de broek aan.

Eric LeCalvez •

In 1995 ben ik van Parijs naar Londen verhuisd.  Zo spannend en interessant dat Londen was en is, wilde ik graag bijhouden wat er in Frankrijk aan de hand was.  Toen ik probeerde de Franse media te volgen, was het extreem moeilijk. 

Tv was een non-starter, radio – geen kans en het internet was vrij eenvoudig. De meeste kranten hadden geen online-aanwezigheid, wat betekende dat je naar Zuid-Kensington moest reizen om bij gespecialiseerde krantenkiosken een exemplaar van Le Figaro of Le Monde te bemachtigen. Twintig jaar later is alles beschikbaar in een 5,5-inch apparaat in mijn zak en nu in "Technicolor".

Wat dan nog! Het "Wat dan nog" is dat het gemakkelijk is om te vergeten wat we in zo'n korte tijd allemaal bereikt hebben. Er zijn nieuwe technologie en telecominfrastructuren gebouwd om dit mogelijk te maken. Nu, met 5G-netwerken aan de deur, begint de telco-industrie aan de volgende grote investering om Gerard Depardieu overal op TV5 te kunnen bekijken waar ik wil. Het energieverbruik om deze volgende evolutie te ondersteunen heeft, als dat niet wordt gecontroleerd, het potentieel om de financiële voordelen van die investering teniet te doen.

Energie in 3D

Onze toekomstige ervaringsleeftijd is gebouwd op energie en connectiviteit!

Bulkgegevens zullen de 4e industriële revolutie besturen en energie zal daarvan de motor zijn. En net als met de meeste geweldige dingen het geval is, hangt er een prijskaartje aan. Connectiviteit heeft een extreme behoefte aan energie. Naarmate de connectiviteit toeneemt, neemt ook het energieverbruik toe.

De businesscase voor de operator zal tussen de twee worden geperst: de idyllische wereld van massale, draadloze connectiviteit en de enorme hoeveelheid energie die nodig is om dit te realiseren.

Het terugdringen van energiekosten is cruciaal voor een succesvolle businesscase

De onmisbare infrastructuur van de telecomnetwerken kent een drietal uitdagingen:

Decentralisatie - Behoud van betrouwbaarheid van telecomnetwerken waarbij cruciale functies dichter naar de eindgebruiker worden geduwd. Netwerkfuncties worden verwijderd van de gecentraliseerde, onderhouden locaties en verplaatst binnen de service community zelf, waar ze minder fysiek beveiligd zijn en veel kwetsbaarder voor de krachten der natuur. Streaming van HD-video als de meest zichtbare toepassing hiervan – de eindgebruiker tolereert geen latency-problemen, dus zowel om redenen van de gebruikerservaring als vanwege de kosten voor de provider moet de content dichter bij de gebruiker gebracht worden.

De twee grafieken illustreren deze nieuwe Edge-netwerklandschapsevolutie met 5G-infrastructuur.

Voordien

Nadien

Koolstofvermindering – Energieverbruik wordt overgedragen van de fysieke naar een digitale omgeving (verkeer van goederen, diensten, mensen die overstappen naar een nieuwe economische omgeving). Het positieve hiervan is dat het geëvalueerde telecomnetwerk de koolstofbelasting voor de eindgebruiker zal verminderen. Omdat het netwerk echter meer plaatsen moet bereiken en meer kracht moet hebben om dit te bereiken, zal het een aanzienlijke toename van het energieverbruik noodzakelijk maken.

Het recente SMARTer 2030-rapport van Accenture for GeSI voorspelde dat, ondanks de verwachte groei van de ICT-sector, inclusief mobiele operators, de relatieve CO2-uitstoot naar verwachting rond de 2 procent van de totale mondiale emissies zal liggen, als we vooruitkijken tot 2030. Nog belangrijker is dat het toekomstige bestrijdingspotentieel voor CO2-uitstoot van de ICT-sector als geheel, inclusief mobiel, tegen 2030 geschat wordt op 20 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot.

Terwijl ik deze blog schrijf, staken er desondanks elke week tot wel 700.000 schoolkinderen in 500 steden over de hele wereld vanwege de klimaatverandering. De ironie is volgens mij dat deze generatie de meeste behoefte heeft aan digitale informatie, van alles wat ze hebben verloren. Wat dit echter aantoont is dat de druk om de afhankelijkheid van traditionele energiebronnen te verminderen, schonere, duurzamere energie te gebruiken, zoals het vervangen van lokale dieselgeneratie en door olie/gas aangedreven nutsvoorzieningen, niet alleen zal toenemen maar ook in veel van de CSR-verklaringen van de operatoren aanwezig is. Hoe de operator presteert, zal waarschijnlijk een sterke factor worden in de merkkeuze voor deze generatie.

Digitalisering – De energie-infrastructuur laten profiteren van het verbeterde netwerk op het gebied van efficiëntie – dingen die u eerder niet meer kon zien, kunt u nu wel zien onder het rijk van de energie. De mogelijkheid om het netwerkecosysteem te zien omvat energie als een van de functies ervan, niet als een noodzakelijk kwaad om de functies te ondersteunen.

Energie regeert soeverein

Intelligente connectiviteit heeft het grootste effect op het verbruik in Node en Macro. Dichtheid in datacenter neemt als 3e grootste stijging toe.

Verhoogd energieverbruik per netwerkgebied.

In termen van de onmisbare infrastructuurvereisten kunnen we dit opsplitsen om te zien waar de impact op kracht en koeling plaatsvindt.

We zien gedecentraliseerde architectuur uit de kern en gecentraliseerde architectuur die voortkomt uit toegang. Densificatie heeft een zware impact op het landschap door middel van activaconcentratie vanwege de noodzaak dat energie wordt gebruikt voor koeling.

En omdat slechts ongeveer 15% van de sites een dieselgenerator aan de rand hebben, stijgt de autonomie van de accu op deze locaties, waardoor we een piek in de vereiste op dat gebied zien. (onder)

Voor cruciale edge-sites is een aanzienlijke back-up-veerkracht vereist.

Samenwerken met bondgenoten

Als u de kostenvakjes van operators eenvoudig ziet als een sinaasappel met 4 segmenten (onder afbeelding), hebt u:

Segment 1: Verlaag energiekosten van nutsvoorzieningen– Bill uitdaging. Nieuwe PPA-overeenkomsten – voltooid.

Segment 2: Bevat kosten in servicetoepassingen – efficiënte radio- en kernapplicaties - voltooid

De resterende twee segmenten zijn de kosten die betrekking hebben op het verbruik achter de energiemeter.

Dit is vooral een uitdaging omdat het telecomnetwerk evolueert en tegelijkertijd efficiëntieverbeteringen worden gemaakt.

Het losgeld van de koning of een prinselijke som?

Het bevatten en verminderen van kosten op de infrastructuurlaag kan op meerdere manieren worden aangepakt. Onze ervaring met het werken met operators is dat vanaf het moment dat wordt begrepen hoe de beste praktijk er feitelijk uitziet, het van fundamenteel belang is om te begrijpen hoe het kan worden geëvenaard.

Het uitwisselen van fysieke componenten zal zeker helpen, maar is waarschijnlijk een meer incrementele en versnipperde route.

Als iets niet kan worden gemeten, kan het ook niet worden verbeterd. Siteauditing en -meting is een meer holistische benadering. Prestatie-visualisatiehulpmiddelen ontginnen de gegevens en presenteren een smakelijke, realtimeanalyse van verbruik en prestaties. Het correct interpreteren van de bevindingen is daarom de sleutel tot een positief resultaat. Dit vereist de steun van bedrijven die begrijpen hoe ze acties moeten interpreteren en aanbevelen.

Als CapEx-budgetten beperkt zijn, zijn er andere opties. Van disruptieve bedrijfsmodellen zoals ESaaS (energiebesparing als service die door Vertiv is ontwikkeld) is bewezen dat ze de verwachte infrastructuurbehoeften bestrijden.

Abdicatie is geen optie

Diepgaande veranderingen in ons leven zouden de diepgaande veranderingen in de netwerken moeten weerspiegelen.

Macht is de grondstof voor digitalisering en decentralisatie. Koolstofvermindering en efficiëntie worden gevormd door kennis.

Kennis is macht.
Kennis van macht is efficiëntie.

Gerelateerde artikelen

5G. We zijn er al mee bezig. Image

Artikelen onderwerpen

5G. We zijn er al mee bezig.
PARTNERS
Overzicht
Partner-login

Taal & locatie