The page you're viewing is for Dutch (EMEA) region.

Working with our Vertiv Sales team enables complex designs to be configured to your unique needs. If you are an organization seeking technical guidance on a large project, Vertiv can provide the support you require.

Learn More

Many customers work with a Vertiv reseller partner to buy Vertiv products for their IT applications. Partners have extensive training and experience, and are uniquely positioned to specify, sell and support entire IT and infrastructure solutions with Vertiv products.

Find a Reseller

Already know what you need? Want the convenience of online purchase and shipping? Certain categories of Vertiv products can be purchased through an online reseller.


Find an Online Reseller

Need help choosing a product? Speak with a highly qualified Vertiv Specialist who will help guide you to the solution that is right for you.



Contact a Vertiv Specialist

The page you're viewing is for Dutch (EMEA) region.

Mis dit onderzoek niet: Bringing the Cloud Back Down to (Sovereign) Earth

Gartner heeft zijn nieuwste Hype Cycle over opkomende technologieën gepubliceerd. Deze gaat onder anderen over de opkomst van zogenaamde Sovereign Clouds, het resultaat van een botsing tussen belofte op technologisch gebied en de geopolitieke realiteit.

Verstorende technologieën zijn van nature bedoeld om de bestaande status quo te verbeteren.

Digitale camera's hebben de traditionele filmwereld nieuw leven ingeblazen en elektrische voertuigen zullen uiteindelijk hetzelfde doen met de verbrandingsmotor.

Hoewel verandering onvermijdelijk is, verloopt het niet altijd zo soepel: vaak weigert de verstoorde partij om zomaar een stap opzij te doen. De weinig tastbare toekomst botst met het zeer tastbare heden en de status quo vindt het meestal nodig om zelf wat ontwrichtends terug te doen.

Kijk bijvoorbeeld naar apps voor het delen van ritten. De missie van bedrijven voor het delen van ritten is bedoeld om een revolutie teweeg te brengen in het stadsvervoer ten behoeve van iedereen, tenzij u bijvoorbeeld een belang hebt in de bestaande taxi-industrie.

Er is inderdaad al veel vooruitgang geboekt, maar bedrijven in apps voor ritten delen hebben ook te maken gehad met veel obstakels, zowel letterlijk als figuurlijk. Van demonstraties van boze taxichauffeurs tot daadwerkelijke verboden in sommige steden. Plannen om een virtueel personeelsbestand van zelfstandige chauffeurs te creëren hebben ook te maken gehad met de realiteit van het arbeidsrecht.

Nationale Clouds

Analistengroep Gartner heeft onlangs een soortgelijke uitdaging voor grote cloudserviceproviders aangestipt. Cloudtechnologieën, en met name de public cloud, bieden de belofte van alomtegenwoordige IT-diensten die niet worden belemmerd door de specifieke kenmerken van fysieke infrastructuur, nationale identiteit of geografische grenzen. Helaas: hoewel de cloudreuzen veel van die belofte hebben waargemaakt, blijken nationale grenzen en soevereiniteitskwesties frustrerend hardnekkig te zijn.

Het Gartner Hype Cycle for Emerging Technologies 2021-rapport geeft een handig overzicht van de verschillende technologieën waarvan de analistengroep denkt dat deze een mate van concurrentievoordeel zullen bieden in de komende vijf tot tien jaar. (Het volledige rapport zit achter de paywall van Gartner, maar dit persbericht geeft een goed overzicht.)

Een van de meest algemeen geroemde instrumenten van Gartner voor het analyseren van de impact van technologie – de Hype Cycle – brengt de groei van een technologie in kaart vanaf de Innovation Trigger (innovatietrigger), via het Trough of Disillusionment (het dal van teleurstelling) en hopelijk naar het uiteindelijke Plateau of Productivity (plateau van productiviteit).

Een van die opkomende technologieën is het concept van Sovereign Cloud, dat volgens Gartner momenteel aan het begin staat van de hypecyclus. Volgens Gartner: “Kunnen landen een Sovereign Cloud inschakelen om digitale en data-soevereiniteit te bereiken, wat op zijn beurt wettelijke vereisten zal bieden voor het toepassen van gegevensbeschermingscontroles, residentievereisten, protectionisme en het verzamelen van informatie.”

De reden waarom een land of regio zou willen investeren in het ontwikkelen van de eigen nationale of territoriale cloud is, zoals sommige aanbieders van ritten delen hebben ontdekt, dat de historische en juridische realiteit van de fysieke wereld vaak lastiger aan de kant te schuiven is dan sommige technologen denken. Naast Sovereign Clouds hebben nationale controles voor gegevens ook de bredere kwestie van gegevenssoevereiniteit aan het licht gebracht: een minder duidelijk gedefinieerde reeks drijfveren die in sommige gevallen de bouw van datacenters in specifieke landen nodig maakt om te kunnen voldoen aan nationale of regionale wetten inzake gegevensbescherming en privacy (zoals de AVG van de EU). Gegevenssoevereiniteit kan een positief effect hebben op regionale datacenterexploitanten, maar het ondermijnt in zekere mate de 'schaalbenadering' van de grote cloudproviders, omdat ze infrastructuur moeten hebben in landen waar ze eerder vanuit een naburige staat aan de slag zouden gaan.

Wat betreft de Sovereign Cloud-technologie in specifieke zin, legt Gartner uit dat hoewel de cloud in theorie overal ter wereld kan zijn, de organisaties die de technologie leveren nog steeds gebonden zijn aan nationale banden en identiteit. “…De markt voor digitale en cloudtechnologie en -diensten wordt op dit moment gedomineerd door Amerikaanse en Aziatische leveranciers. Als gevolg daarvan slaan veel Europese bedrijven hun gegevens op in deze regio's, waardoor politieke onrust en bezorgdheid ontstaat over het behouden van gegevenscontrole en het naleven van lokale voorschriften.”

Gegevenssoevereiniteit

De EU is bezig met haar eigen Sovereign Cloud-plannen in de vorm van Gaia-X. Het initiatief, dat in 2019 werd aangekondigd, is ontwikkeld om de groei van cloudserviceproviders op het eigen grondgebied te stimuleren. Hoewel het kan worden gezien als een reactie op de dominantie van Chinese en Amerikaanse cloudbedrijven, beweren de supporters dat het niet om directe concurrentie gaat, maar om het creëren van een gelijkwaardig speelveld. Het staat de gevestigde Amerikaanse en Chinese cloudspelersvrij om zich aan te sluiten bij Gaia-X mits ze zich houden aan de regels, die zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat clouddiensten voldoen aan de gegevensbescherming, beveiliging en andere beleidslijnen die door de EU zijn uiteengezet. De EU lijkt de plannen serieus te nemen en heeft een deel van haar NextGenerationEU COVID-19-herstelfonds, met een waarde van $ 750 miljard, gereserveerd ter ondersteuning van Gaia-X.

Hoewel Gaia-X voornamelijk zal worden gebouwd rondom bestaande datacenter- en telecominfrastructuur (al aanwezig of gepland) van de meer dan 300 supporters, zijn er plannen om extra fysieke locaties op te zetten om toekomstige uitbreiding te ondersteunen. De exacte samenstelling van die locaties wordt nog steeds besproken. Echter, de noodzaak om fysieke gebouwen en faciliteiten te creëren om de cloud te huisvesten is een ander duidelijk voorbeeld van hoe technologie-idealen in strijd zijn met de realiteit van de echte wereld. De EU moet, net als de cloudserviceproviders, de versnelde vraag naar digitale services in balans brengen met de noodzaak om ervoor te zorgen dat infrastructuur op een duurzame manier wordt gebouwd en gebruikt waarmee er wordt voldaan aan de klimaatdoelstellingen (een gebied waar leveranciers zoals Vertiv op dit moment nadrukkelijk mee bezig zijn).

Zoals de opkomst van sovereign clouds aantoont, is de relatie tussen de ontwrichter en de verstoorde uiteindelijk niet eenrichtingsverkeer, maar zal van twee kanten moeten komen. Cloudservices veranderen het technologische landschap, maar zullen zelf ook veranderen tijdens dit proces. Welke vorm het uiteindelijk zal krijgen, is lastig te zeggen, maar hopelijk zal het een vorm zijn die het beste van het oude en het nieuwe bij elkaar brengt en leidt tot Gartner's plateau van productiviteit in plaats van dat het blijft vastzitten in het dal van teleurstelling.

Als u geïnteresseerd bent in andere onderzoeksrapporten over het datacenter en de kritieke infrastructuur, bekijk dan de nieuwe pagina van Vertiv voor onderzoek van analisten en marktinzichten.

PARTNERS
Overzicht
Partner-login

Taal & locatie