The page you're viewing is for Dutch (EMEA) region.

Working with our Vertiv Sales team enables complex designs to be configured to your unique needs. If you are an organization seeking technical guidance on a large project, Vertiv can provide the support you require.

Learn More

Many customers work with a Vertiv reseller partner to buy Vertiv products for their IT applications. Partners have extensive training and experience, and are uniquely positioned to specify, sell and support entire IT and infrastructure solutions with Vertiv products.

Find a Reseller

Already know what you need? Want the convenience of online purchase and shipping? Certain categories of Vertiv products can be purchased through an online reseller.


Find an Online Reseller

Need help choosing a product? Speak with a highly qualified Vertiv Specialist who will help guide you to the solution that is right for you.



Contact a Vertiv Specialist

The page you're viewing is for Dutch (EMEA) region.

Handige stappen voor het beheer van 5G-energieverbruik

Verkeer en energieverbruik van mobiele apparaten neemt toe na de implementatie van 5G-netwerken

Scott Armul •

Toen men aan het begin stond van de implementatie van 5G, waren operators terecht zeer te spreken over de efficiëntie van de netwerken en het feit dat 5G tot 90% efficiënter is dan 4G. Dit is waar en belangrijk te vermelden, maar het is slechts één onderdeel van het verhaal. Elke keer als ik zie dat één stukje informatie wordt herhaald, maak ik me zorgen dat we het grotere, en problematischere, geheel missen.

Ondanks de opmerkelijke efficiëntie per gigabyte van 5G verbruiken de netwerken nog steeds veel meer energie dan hun 4G-voorgangers. Dit is waarom: 5G vereist veel meer locaties. Deze locaties vertrouwen op IT-apparatuur die meer energie verbruikt en gekoeld moet worden, en de verbeterde toepassingen van 5G zorgen voor meer verkeer.

Dat laatste punt is belangrijk en wordt niet vaak genoemd in de debatten over de toekomstige 5G-energie-uitdagingen. De huidige projecties suggereren dat het wereldwijde mobiele dataverkeer in 2025 bijna verviervoudigt en een totale toename van 150–170% voor het energieverbruik van het netwerk zal veroorzaken.

Telecomoperators weten dat dit valt te verwachten, 94% heeft dit bevestigd, maar de prioriteit is tot nu toe het zo snel mogelijk implementeren van deze netwerken. IHS Markit schat dat 5G tegen 2035 $ 13,2 biljoen aan wereldwijde economische output zal genereren, dus het is begrijpelijk dat men haast heeft om het te implementeren. Toch is de energiekwestie een realiteit. Aangezien daarnaast 92% van de operationele kosten van het netwerk aan energieverbruik worden besteed, moeten telecombedrijven zo snel mogelijk beginnen met het implementeren van energiebesparende maatregelen.

Er is niet één wondermiddel om het energieverbruik van 5G te verminderen. Er zijn echter wel stappen die operators kunnen ondernemen om het energieverbruik te verminderen en hun elektriciteitsrekeningen te verlagen. Ze kunnen hier beginnen:

  • Gebruik apparatuur met een hoge efficiëntie: Dit lijkt voor de hand te liggen, maar het is de moeite van het herhalen waard. Het vervangen van verouderde DC-stroomsystemen door nieuwere modellen met een hoge efficiëntie kan de energie-efficiëntie met 5–6% verbeteren. Elke provisioning-beslissing bij elke 5G-locatie-retrofit of nieuwe implementatie zal moeten worden genomen met energie-efficiëntie in het achterhoofd.
  • Maak gebruik van energie-efficiënte functies: Moderne apparatuur biedt vaak energiebesparende modi en functies, die te vaak worden genegeerd. De huidige DC-stroomsystemen zijn bijvoorbeeld intelligenter en in staat om meer geavanceerd energiebeheer te bieden dan oudere systemen, maar operators negeren deze mogelijkheden te vaak ten faveure van statisch gebruik.
  • Heroverweeg onderkomens en behuizingen: IT-systemen zijn alomtegenwoordig in 5G-netwerken, maar die warmtegenererende systemen zijn gemaakt voor datacenters en vergelijkbare klimaatgecontroleerde omgevingen. Traditionele telecomomgevingen zijn niet IT-vriendelijk, maar kleinere, moderne behuizingen zijn gemaakt om gevoelige apparatuur te beschermen tegen de elementen en kunnen worden uitgerust met koeltechnologieën die zijn afgestemd op een locatie.
  • Overgang naar lithium-ionbatterijen (Li-ion): Li-ion-accu's zijn kleiner en werken bij hogere temperaturen dan traditionele VRLA-accu's (klepgereguleerde loodzuuraccu's), en verminderen daardoor de energie die nodig is voor koeling. Als we het breder trekken, maken Li-ion batterijen met intelligente batterijbeheersystemen het mogelijk om pieken af te vlakken en soortgelijke energiebeheerstrategieën uit te voeren. En omdat Li-ionbatterijen langer meegaan dan VRLA, worden de monitoring- en vervangingsbehoeften, transport en kosten lager, evenals de CO2-uitstoot (kooldioxide) die bij deze activiteiten hoort.

Dit zijn strategieën die operators vandaag de dag kunnen gebruiken om het energieverbruik en de kosten direct te verminderen, maar laten we duidelijk zijn: er is meer nodig om de toenames door de 5G-implementatie te compenseren. De hoop is uiteindelijk dat de extra snelheid en bandbreedte van 5G gebruikers in staat stellen om dramatische energiebesparende maatregelen te identificeren en toe te passen voor allerlei verschillende toepassingen. Dat concept en alle hierboven beschreven energiebesparende maatregelen worden verder besproken in een recent artikel van Vertiv en STL Partners, Why Energy Management Is Critical to 5G Success.

Hoeveel van de bovenstaande stappen gebruikt u in uw netwerk?

Gerelateerde artikelen

PARTNERS
Overzicht
Partner-login

Taal & locatie